Specter firar 15 år och MästarGasell

Lagom till företagets 15 års-jubileum får Specter utmärkelsen DI Mästargasell 2019. Tidigare har bolaget fått utmärkelsen DI Gasellbolag fyra år i rad och expanderar kontinuerligt med nya kunder varje år.
– Det känns mycket hedrande att få denna utmärkelse. Det är ett tecken på att vi gör rätt och att kunderna gillar det vi gör, säger Mattias Bratt, vd för Specter.

Västkustbaserade Specter har sedan starten växt mycket och snabbt. Som pionjärer inom molnbaserade affärssystem, med fokus på e-handel och retail, har Specter idag över tusen svenska företag som kunder. Specter startades av Jonas Fälth, Johan Pettersson och Lennart Samsson vilka fortfarande är aktiva i bolaget. Första versionen av det webbaserade affärssystemet släpptes 2004 och har sedan dess utvecklats från att ha ett fåtal funktioner till en helhetslösning för handelsverksamheter. År 2013, 2014, 2015 och 2016 tilldelades Specter DI Gasell-utmärkelser och nu 2019 har de fått utmärkelsen Mästargasell.

– Vår vision är att vara Nordens självklara system och kunskapspartner för nationell och internationell handel. Under 2018 sålde våra kunder varor för drygt 13 miljarder kronor. I år tror vi att siffran kommer att ligga på ca 15 miljarder, vilket känns väldigt roligt, säger Mattias Bratt.

Stort fokus på kundens behov

Trots att Specter växt har de fortfarande behållit den småskaliga känslan i företaget. Att ha en nära relation till sina kunder är ett stort fokus för företaget. Efter en omorganisering under det senaste året syns detta ännu tydligare, då de börjat jobba i tvärvetenskapliga kundteam. Det innebär att personer med olika kompetens jobbar tillsammans och har ett gemensamt ansvar för hela livscykeln som kunden har hos Specter.

– Hela vår verksamhet utgår från våra kunder och deras behov, det är viktigt att vi följer och är lyhörda hela vägen, både kring de dagliga frågorna men även vad kunden vill att vi utvecklar framåt, det är tillsammans med kunderna vi bestämmer vilket håll vi skall gå åt, säger Mattias Bratt.

Ser ljust på framtiden

Framåt ser Mattias Bratt hur marknaden förändras. E-handeln ökar varje år och många svenska företag satsar på att sälja sina varor internationellt vilket ställer nya krav, men skapar även möjligheter för Specter som leverantör att ha en stöttande roll i deras kunders fortsatta utveckling. I och med en förändrad efterfrågan och konkurrens kan Specter även se en stor förändring på marknaden i form av att de som tidigare var rena distributörer nu även börjar sälja direkt till slutkund. Det finns inte längre så tydliga gränser mellan distributör och detaljist vilket Mattias Bratt tycker är en spännande utveckling. Som leverantörer av helhetslösningar för retail och e-handel kan Specter i ett sådant läge hjälpa sina kunder att göra övergången på ett smidigt sätt. Mattias Bratt hoppas på fler Gasell-utmärkelser i framtiden.

– Detta är bara början på en mycket lång och framgångsrik resa. De här var de första femton åren med många nya erfarenheter och lärdomar. Det ska bli spännande att fortsätta växa ännu mer tillsammans med våra kunder, avslutar Mattias Bratt.