Internationell Momshantering

Specter förenklar internationell e-handel!

Många e-handlare som säljer utomlands kommer fram till att man behöver momsregistrera sig på sina största nationsmarknader. Antingen på grund av legala krav eller att man helt enkelt vill förenkla för sina internationella kunder och därigenom öka sin försäljning. Om kunderna kan handla i sin egen valuta, utan att behöva fundera över moms och tull, med snabb leverans hem till dörren förenklar det köpbeslutet.

Baksidan är att pappershanteringen ökar då de olika länderna vill se separata redovisningar av fakturor och moms m.m. De flesta länder har olika varianter på momsregistrering, allt från ”brevlådebolag” via en momsregistrar till kompletta bolag. Vår lösning vänder sig i första hand till de som arbetar via en momsregistrar eller via filial. Dock, om man har ett utländskt bolag med mycket liten verksamhet, egentligen bara försäljningen och inköpen som avser denna kan Internationell Momshantering fungera även då. Har man ett separat komplett utländskt bolag med anställda etc. behövs normalt ett separat affärssystem.

 

Vi lanserar nu Internationell Momshantering!

Ett och samma Spectersystem hanterar momsregistrering för många länder och separata momsrapporter per land kan tas ut. Dokumentfot med org.nr/land, separata fakturanummerserier, försäljningskonton och momssatser m.m per land är exempel på ingående funktioner. Lösningen är utvecklad tillsammans med flera internationellt verksamma Specter-kunder. Internationell Momshantering är en tilläggsfunktion till Specters webbaserade affärssystem.

 

För varje land skapas:

  • Separat fakturanummerserie per land, för all försäljning även via kort och faktura typ Klarna.
  • Separata momssatser per land.
  • Separata momskoder, som kopplas till artiklarna för att rätt moms ska tas ut på produkterna.
  • Separata försäljningskonton, kopplas till artiklar samt momskoder.
  • Standardvaluta kopplas till respektive land, för att hantera försäljning och momsrapport.
  • Separat momsrapport per land.

Momsrapporten visar summa försäljning samt debiterad moms på denna, fördelat på de olika momssatserna. Belopp både i valuta och SEK.
Även moms på inköp gjorda för de utländska verksamheterna kan summeras via momskod. Detta kan vara användbart om man har ett mycket enkelt utländskt bolag, för att på detta sätt få underlag till bokföring för detta bolag. Rådgör dock med er revisor vad denne godkänner.
Sedan tidigare finns Handelsfaktura i Specter, som innehåller den information som tullmyndigheter runt om i världen normalt efterfrågar.

 

Kontakta oss för ytterligare info, priser och beställning av tilläggsfunktionen Internationell Momshantering!

PS! De olika länderna har olika krav för att få momsregistrera sig, det är oftast inte bara beloppet man säljer varor till medborgare i det aktuella landet som avses. För Norge, som är det land Svenska e-handlare i första hand vill sälja till är det även att man ska rikta sig till Norrmän i sin marknadsföring, ha norskt språk och norsk valuta i webbshoppen m.m. Är ni osäkra vad som gäller för er, kontakta Exportrådet eller liknande instans. Vi på Specter samlar på oss mer och mer kunskap i ämnet, men det är ändå så att vår huvuduppgift inte är att vara momskonsulter.

Läs mer om internationell momshantering.